C. André de la Porte

(1904-1974)
C. Andre de la Porte

Geboren in de Koningslaan 30 te Amsterdam op 14-6-1904.

Overleden in Utrecht 16-1-1974 .Begraven in het familiegraf te Laren (N.H).

Opgegroeid in Amsterdam.
Lagere school onbekend,daarna de Eerste Openbare Handels School (OHS aan het Raamplein). Hierna een cursus in Londen (Business Training Corporation) en Zwitserland. (Bank Suisse? in Genève). Speelde tennis en Hockey.(Amsterdam III). Werd verwend door zijn zuster die hem "knollie" noemde.Hij vond het spelen met treinen vreselijk. Moest als wisselwachter optreden.Liet de zaak regelmatig ontsporen.

Militaire Dienst:Geen i.v.m.broederdienst.Piet(P.C) en Han (C.H)

Na een niet geslaagde sollicitatie bij de Westminster Foreign Bank in Parijs op 6-5-1924 in dienst getreden van de Amsterdamsche Bank. Was na enige tijd-met enige andere "jongeren"-"waarnemer" voor Direkteuren van bijkantoren die ziek of met vacantie waren. Bij zijn waarneming in Tiel ontmoete hij zijn toekomstige vrouw die geld kwam opnemen. Freule Reuchlin werd uiteraard altijd door de Direktie geholpen. Na luttele dagen werd zij ten huwelijk gevraagd. Het antwoord bij de vraag van zijn a.s Schoonvader over toekomst en verdiensten (inkomen) was het antwoord "Mijn toekomst is goed, mijn verdiensten zijn knudde". Het woord "knudde" moest later door zijn a.s. schoonmoeder aan haar man worden toegelicht.

Huwelijk in Tiel, kerkelijk Huwelijk in Wadenoijen.
Woonden als jonggetrouwden in Amsterdam (het eerste adres is onbekend,daarna in de Michel Angelo straat 105), zij hadden beperkt personeel (bellemeisje en dienstmeisje). Hun dochter Jacqueline is op het eerste adres geboren. Peter (Pieter Cornelis) in de Michel Angelo straat. Werkte toen al zeer hard,zijn echtgenote was meer een avondmens. Slechts samen een paar keer ontbeten.

Toen zijn echtgenote TBC kreeg en verpleegd werd in het Sanatorium in Laren is hij met dochter en zoon ingetrokken bij zijn Schoonouders in Laren. (Houtweg 17) Na haar overlijden werd verhuisd naar de Trompenbergerweg 41 in Hilversum.

Mevrouw E.Stoelinga-Ijssennagger kwam in 1936 in dienst als Dame du Compagnie. Zij werd steeds meer en meer in het gezin opgenomen en bleef hiervan deel uitmaken tot het overlijden van C.André de la Porte. Zij overleed in 1989 te Hilversum .

De loopbaan binnen de Bank verliep voorspoedig. De jongste Direkteur Bijkantoor en later de jongste Onderdirekteur. Daarna enige tijd een kink in de kabel,wel benoemd tot plaatsvervangend direkteur maar gepasseerd voor een direkteursplaats.

Zijn kracht lag in het menselijk contact,omgaan met mensen van allerlei aard en positie. Was geen wetenschaps mens en voelde niet veel de organisatorische sector.Conflictoplossing en het buitenlandsewerk was naast kredietverlening zijn specialiteit.

Reisde na de oorlog vele malen naar de VS om bedrijven naar Nederland te halen die dan klant werden van de Bank. Pepsi Cola was er één. Dat werd dus ook thuis gedronken. Coca Cola vonden wij echter lekkerder.

Na een grote fraude die hij hielp oplossen met reizen naar Zwitserland met een Inspecteur kwam de "beloning" met zijn benoeming tot Direkteur. "Men was het over eens dat de kennis van de dagelijkse praktijk in de topleiding moest worden versterkt".

Naast een voortreffelijke vader was de bank alles voor hem.

Oorlog 1940-1945

Fietste in de laatste jaren van de oorlog met 20-40KG post van Hilversum naar Amsterdam. Na een razzia werd zijn fiets gevorderd. Om deze weer te verkrijgen kwam hij terecht in een algehele razzia en opgesloten in het Sportpark in Hilversum. Hij is er toen uitgekomen door in de rij van getrouwde bakkers te gaan staan. Deze kregen de vrijheid terug i.v.m de nood situatie door gebrek aan bakkers. Hij kwam toen bij een school"vriend" uit die fout was. Hij slaagde vrij te komen samen met H.Meyer Swantée. Tijdens de oorlog werd het huis op de Trompenbergerweg gevorderd en de inboedel in beslag genomen. Er werd op 4 adressen gewoond voordat de Trompenbergerweg weer vrij kwam na de oorlog.

Maakte de grote fusies mee met de Incasso Bank daarna de "Robaver".

Opgemaakt door:
P.C.André de la Porte in overleg met J.M.Meijnen-André de la Porte en d.d.6 Maart 1999.

Home

  

       


©2007 P.C. André de la Porte - laatste wijziging: