Familie INDEX geschiedenis Merrem & la Porte Stamboom Merrem & la Porte TODAY                               Contact UsUit de financiële sectie van De Telegraaf-i van 6 februari 1998


Landré samen met Merrem

VIANEN, vrijdag

Technische handelsonderneming Landré & Glinderman uit Vianen neemt met terugwerkende kracht per 1 januari branchegenoot Merrem & La Porte uit Zaltbommel over. Landré koopt het aandelenpakket van Merrem door zelf nieuwe aandelen uit te geven. Om hoeveel aandelen het gaat, kan een woordvoerder van het bedrijf nog niet zeggen.

Landré spreekt zelf van een fusie via een aandelenruil. De naam van het samenwerkingsverband wordt Landré & Merrem. Doel van de alliantie is het beperken van risico's door middel van schaalvergroting. Verder sluiten de leveringsprogramma's van beide bedrijven goed op elkaar aan. De nieuwe combinatie heeft 412 werknemers, die goed zijn voor een omzet van ƒ270 miljoen. Landré had in 1996 een omzet van ƒ151 miljoen.

Vorig jaar liet directeur C. Janssen van Landré bij zijn afscheid weten dat de handelsonderneming streeft naar verdere groei. Door acquisities zou de omzet met ƒ75 miljoen omhoog moeten.


Uit de financiële sectie van De Telegraaf-i van 30 september 1998


Landré & Merrem op overnamepad

VIANEN, woensdag

Koninklijke Landré & Merrem in Vianen is wil alle aandelen overnemen van Bumicom Telecommunicatie in Den Haag. Als de overname doorgaat zal dit volgens de directie van Landré & Merrem een positieve invloed hebben op de winstgevendheid.

Bumicom (15 werknemers) is een leverancier van communicatie-opslag- en registratiesystemen. Het bedrijf heeft een vooraanstaande marktpositie op het gebied van inrichting en onderhoud van o.a. meldkamers voor de politie. De activiteiten sluiten goed aan bij die van Landré Intechmij.

Het beursgenoteerde Koninklijke Landré & Merrem (400 werknemers) is in juni ontstaan uit een fusie van twee technische handelshuizen: Landré & Glinderman in Vianen en Merrem & la Porte Beheer in Zaltbommel. Over het eerste halfjaar steeg de omzet van de nieuwe combinatie met 23% naar ƒ142 miljoen. Het resultaat na belastingen steeg nog sterker, nl. met 28% van ƒ3,3 miljoen naar ƒ4,2 miljoen.Uit de financiële sectie van De Telegraaf-i van23 maart 1999


Landré & Merrem wil klein Hagemeyer zijn

Van een onzer verslaggevers - VIANEN, dinsdag

In de bestuurskamer van Landré & Merrem ligt het jaarverslag van Hagemeyer op tafel. En dat is geen toeval, want het Naardense concern is in Vianen hét grote voorbeeld. "De strategie die ze neerzetten, hoe ze zich profileren in de markt, de betrouwbaarheid...Ik wil van ze leren", zegt een lyrische G. van Lissum, directeur van het technische handelshuis. Leren groeien vooral, want Landré & Merrem wil in de komende drie jaar ruim twee keer zo groot worden.

Het concern ontstond begin 1998 uit een fusie tussen Landré & Glinderman en Merrem & La Porte. Eerstgenoemd bedrijf handelde vooral in kapitaalgoederen, laatstgenoemd bedrijf in technische verbruiksgoederen. De laatste categorie maakt nu tweederde van de omzet uit, die in 1998 met 19% steeg naar ƒ295 miljoen. Van Lissum noemt de mix ideaal, maar het kan blijkbaar toch beter.

Zo discussieert de directie, naast Van Lissum bestaande uit financieel directeur H. Groen, met de raad van commissarissen over een verdere spreiding van activiteiten. "We overwegen in andersoortige markten, additioneel aan de industrie, te stappen", aldus de topman. Als voorbeeld noemt hij de productgroep sanitair, waar Landré & Merrem de activiteiten zou kunnen uitbreiden van de bouwsector naar de consumentenmarkt.

Deze verbreding moet het beursgenoteerde bedrijf minder cyclisch maken, zeker nu de investeringen van de industrie en de bouw dit jaar naar verwachting lager zullen zijn.

In 1998 steeg de winst uit gewone bedrijfsuitoefening met 19% naar ƒ10,1 miljoen. Per aandeel steeg de nettowinst fors met 48% naar ƒ6,02. Oorzaak van de groei was de buitengewone last, die een jaar eerder wegens een reorganisatie moest worden genomen. Landré & Merrem verwacht dat omzet en winst in 1999 "op een hoger niveau" zullen uitkomen.

Vooral de omzet zal door acquisities flink klimmen tot ƒ450 à ƒ500 miljoen, aldus de directie. Gisteren maakte het concern de derde aankoop van dit jaar bekend: Contimeta Beheer, een verpakkings- en bevestigingsspecialist met een jaaromzet van ƒ60 miljoen.

Het acquireren gaat Landré & Merrem aardig voor de wind. De afgelopen drie maanden werd al ƒ140 miljoen extra omzet toegevoegd. Van Lissum verklaart het succes mede door de gefragmenteerde markt, met een groot aantal familiebedrijven. "De golf van na de oorlog komt vrij. Bij veel familiebedrijven mag de zoon tegenwoordig ook iets anders gaan doen. Dan is er dus geen opvolger."

Om de aanhoudende 'eetlust' te financieren in 2001 streeft Landré & Merrem naar een omzetniveau van ƒ750 miljoen , staat voor volgend jaar een nieuwe aandelenemissie op stapel. Dat is ook een reden dat Van Lissum de publiciteit zoekt. "Je kan straks niet plotseling bij de aandeelhouders aankomen en zeggen: nu wil ik jullie geld. Je moet een relatie opbouwen, vertrouwen kweken."

Dat vertrouwen moet vooral van institutionele beleggers worden gewonnen, die 70% van de gecertificeerde aandelen Landré & Merrem in handen hebben. Op de Amsterdamse effectenbeurs ontbreekt daardoor een levendige handel in het fonds, hetgeen de directeur stilletjes betreurt. "Koersschommelingen zijn leuk. Ik kijk minstens één keer per dag naar de koers. Maar voor het bedrijf zelf maakt het minder uit", haast hij zich er achteraan te zeggen.

Dat de handel in certificaten is de aandelen zijn ondergebracht in een administratiekantoor spreekt evenmin in het voordeel. Van Lissum geeft aan dat naar het opheffen van deze beschermingsconstructie wordt gekeken. "Maar we moeten niet geheel onbeschermd op de beurs staan. Onze marktkapitalisatie is zo'n 100 miljoen. Dat hebben sommige partijen tegenwoordig in hun achterzak."

G. VAN LISSUM...leren van Hagemeyer...

FOTO: OSCAR FLOS


Uit de financiële sectie van De Telegraaf-i van3 juli 1999


Geveke biedt ƒ150 mln.voor Landré & Merrem

NAARDEN, zaterdag

Technische handelsonderneming Geveke gaat de kleinere branchegenoot Koninklijke Landré & Merrem inlijven. Met de overname is een bedrag gemoeid van circa ƒ150 miljoen, waarbij deels in contanten en deels in aandelen wordt betaald. Geveke telt bijna 2000 werknemers, Landré & Merrem iets minder dan 500. Beide bedrijven hebben een beursnotering.

Het Naardense concern voegt met de acquisitie, die gisteravond nabeurs bekend werd gemaakt, bijna ƒ300 miljoen toe aan de groepsomzet, die zal uitkomen op ƒ1,65 miljard. De nieuwe combinatie zou over 1998 een nettowinst geboekt hebben van ƒ44 miljoen. De overname heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid van beide ondernemingen, aldus Geveke.

Het overnamebod ziet er als volgt uit: iedere houder van Landré & Merrem krijgt per aandeel 0,3 aandelen Geveke plus EUR27,25 in contanten. Dat komt tezamen neer op een bod van EUR40 per aandeel Landré & Merrem. Dat is ongeveer 13% boven het gemiddelde van de koers van de afgelopen 30 dagen.

Duitsland en Engeland
Door de overname 'valt' Geveke Duitsland en Engeland binnen. Zelf haalde het al een groot deel van de omzet uit België en Scandinavië. De werkmaatschappijen van beide ondernemingen zullen zelfstandig blijven opereren. "Schaalvoordelen", noemen de ondernemingen als belangrijkste reden om samen te gaan. Deze zullen vooral in de logistiek en automatisering te halen zijn.

Geveke is een technische handelsonderneming die voornamelijk werkt op basis van exclusieve dealerschappen. Zij is aanbieder van o.a. diesel- en gasmotoren, machines, elektronische componenten, gereedschap en verbruiksartikelen voor de industrie. Het bedrijf, voorheen een dochter van de Steenkolen Handels Vereniging, behaalde over 1998 een omzet van ƒ1354 miljoen en een nettowinst van ƒ34 miljoen.

Koninklijke Landré & Merrem is een technische handelsonderneming die in 1998 is ontstaan uit een fusie tussen Landré & Glinderman en Merrem & Laporte Beheer. Zij houdt zich bezig met inkoop, marketing en distributie van kapitaalgoederen en technische verbruiksgoederen voor de industrie, bouw en overheid. In 1998 bedroeg de omzet ƒ295 miljoen en de nettowinst ƒ10 miljoen.

Landré & Merrem nam de laatste tijd aan de lopende band kleinere branchegenoten over. Nog in maart van dit jaar verklaarde algemeen directeur drs. J. G. van Lissum dat zijn de bedrijf de komende drie jaar twee keer zo groot moest worden. Daarbij werd zelfs gezinspeeld op een aandelenemissie. Vam Lissum was gisteravond onbereikbaar voor commentaar.

"Maar de expansieplannen van Landré & Merrem gaan gewoon door, zij het nu onder een veel steviger paraplu", zei algemeen directeur C. Knol van Geveke gisteravond. "Het is een prachtig bedrijf en wij zijn dan ook zeer tevreden met deze samenwerking. De naam Landré & Merrem blijft voor de commerciële activiteiten gehandhaafd, want zulke mooie merknamen mogen niet verloren gaan."


Uit de financiële sectie van De Telegraaf-i van6 juli 1999


Grootaandeelhouder bracht Geveke en Landré samen

door Paul Jansen - NAARDEN, dinsdag

Ze leerden elkaar kennen door het hebben van een gemeenschappelijke grootaandeelhouder: P. de Ridder, oud-directeur van het CPB en volgens de Quote-hitlist een zeer vermogend Nederlander. Geveke-directeur C. Knol belde daarop zijn Landré & Merrem-collega G. van Lissum. "Zullen we eens gaan praten?"

Dat is nu zo'n vier weken geleden. Inmiddels wil Geveke de branchegenoot via een publiek bod voor circa ƒ150 miljoen overnemen. Knol: "Het is razendsnel gegaan."

"Aanvankelijk ging het gesprek over algemene zaken", zegt de Geveke-directeur terugblikkend. "Zo van: wat doe jij, wat doe ik. Van Lissum zei op een gegeven moment: eigenlijk zijn wij een tafel-servet onderneming. Toen zei ik: dat zijn wij ook. Waarom praten we niet over een samengaan?"

Afgelopen vrijdag brachten de technische handelsondernemingen het voornemen van de inlijving naar buiten. Dat was iets eerder dan gepland. "De koers van Landré & Merrem begon dusdanig op te lopen dat we niet langer konden wachten", aldus Knol.

Die opgaande lijn werd gisteren op de beurs voortgezet het aandeel Landré & Merrem sloot EUR2,70 hoger op EUR40,90. Het bod van Geveke per gewoon aandeel Landré & Merrem wordt 0,3 aandeel Geveke plus EUR27,25 in contanten geboden ligt daar (de koersstijging van Geveke meegerekend) nog maar 9 eurocent boven. Dat lijkt magertjes.

"Nee hoor", pareert Knol, "het bod dat we hebben neergelegd is een premie van 23% op het honderddaags gemiddelde. Ik denk dat de aandeelhouders het prima vinden." Hoop op een hoger bod is volgens de directeur ijdel. "Als men tegen deze prijs niet wil verkopen, is de lol eraf. We doen het bod dan niet gestand. In dat geval wachten we gewoon om over een aantal jaren terug te komen."

Toch is de samensmelting voor zowel Geveke als Landré & Merrem nú van groot strategisch belang. Het Naardense bedrijf had zich vooral bekwaamd in het kralen rijgen Knol: "financieel leuk maar het zet geen zoden aan de dijk" terwijl de branchegenoot uit Vianen na de recente eetlust financieel genoodzaakt was pas op de plaats te maken. Gezamenlijk kan de combinatie (goed voor een omzet van ƒ1,65 miljard) door betere balansverhoudingen wel vooruit in een branche waar schaalgrootte steeds belangrijker wordt. Knol houdt dan ook voor volgend jaar alvast rekening met een nieuwe emissie.

Die volgt op de emissie die aanstaande is om de aandeelhouders van Landré & Merrem te betalen. De contanten voor deze overname haalt Geveke niet alleen bij de banken vandaan. "Dat zou onverstandig zijn", aldus Knol. Hij wil derhalve een deel van het benodigde geld via cumprefs binnenhalen.

De solvabiliteit van de nieuwe groep zal daardoor boven de vastgestelde ondergrens van 20% blijven. "Dan kunnen we toch nog wat extra kralen rijgen", aldus Knol. Hij heeft zijn oog vooral laten vallen op de assortimentsgroothandel (levering van allerhande gereedschap), waar hij twee overnames in het verschiet heeft liggen. Deze groep zal daardoor in de loop van volgend jaar de vijfde cluster binnen het nieuwe Geveke worden.

De overige vier bestaan uit Geveke Power Systems (het zeer lucratieve dealerschap voor Caterpillar-motoren), de grondverzetbedrijven, Geveke Industrieel (blokvertegenwoordiging van meerdere buitenlandse leveranciers in een land) en binnenkort de Landré & Merrem activiteiten. Volgens Knol concurreert het nieuwe concern straks slechts voor een klein deel met zichzelf. "En dat is geen ramp" aldus de directeur, "een autodealer verkoopt immers ook meerdere merken."

De bredere spreiding van activiteiten ziet hij evenmin als een bezwaar. Toch is dit een bedrijf als Stork (eveneens vijf clusters) op kritiek uit de markt komen te staan. Knol: "Maar daar kun je machines kopen om stoffen te bedrukken voor de Afrikaanse markt tot aan het sleutelen aan vliegtuigen. Bij ons gaat het in feite om twee kernactiviteiten: logistiek en dealerschappen. Landré & Merrem past daar perfect bij. Die doet in feite ook niets anders."

De afhankelijkheid van veruit de grootste winstmaker, het Caterpillar-dealerschap (nu nog 76% van het resultaat en na de overname circa 60%), zal overigens in de toekomst ondanks de bredere productmix weer iets groeien. Knol acht na het voltooien van de overname de tijd rijp om er "nog wat dealerschappen bij te nemen".

Verdieping heeft de voorkeur boven verbreding, zo maakt hij duidelijk. "Wij zullen ons ook niet wagen aan het produceren van kapitaal- en verbruiksartikelen voor de industrie. Daar hebben we geen verstand van. Kijk naar Ceteco, ik denk dat een deel van het management bij Hagemeyer niet eens heeft begrepen wat daar is gebeurd. Voor ons geldt: schoenmaker blijf bij je leest."

Geveke directeur C. Knol is in zijn nopjes met de geplande overname van Landré & Merrem. "Kralen rijgen is financieel wel leuk maar het zet geen zoden aan de dijk."


Uit de financiële sectie van De Telegraaf-i van4 september 1999


Landré & Merrem wordt nooit meer eigen baas

Van een onzer verslaggeefsters - AMSTERDAM, zaterdag

Technische handelsonderneming Landré & Merrem verliest na de overname door grotere branchegenoot Geveke voorgoed haar zelfstandigheid. Dit bleek gisteren tijdens een toelichting van Geveke op de overname. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Landré als zelfstandige eenheid door het leven zou blijven gaan.

De twee hebben elkaar nog eens diep in de ogen gekeken en besloten dat de overname veel meer tot zijn recht komt als Landré wordt geïntegreerd in de bedrijfsonderdelen van Geveke. "Alleen zo bereik je de optimale synergie", licht C. Knol, directeur van Geveke, toe. Terwijl Landré zichzelf nog steevast een 'technische handelsonderneming' noemt, spreekt Geveke liever over zichzelf als 'industrieel dienstverlener'. "Handelsonderneming klinkt zo stoffig", zegt Knol met een vies gezicht.

Hoe de toekomstige bedrijfsstructuur er in praktijk uit moet komen te zien, weet hij nog niet. "We hopen er de komende twee tot drie weken een ei over te leggen. Gelukkig is de cultuur van Landré niet zo heel verschillend van Geveke." Landré's activiteiten zullen gewoon onder de oude naam verder gaan. Met uitzondering van de producten van Landré Pompen, die zullen onder Geveke werktuigbouw-vlag worden voortgezet.

Leek het alleen maar rozegeur en maneschijn sinds de eerste gesprekken tussen de twee partijen, Landré's cijfers over het afgelopen halfjaar drukten de stemming. Teleurgesteld is Knol over "twee incidentele tegenvallers". Wat die tegenvallers zijn, wil hij niet kwijt. G. van Lissum, directeur van Landré & Merrem, licht echter een tipje van de sluier op: de "twee tegenvallers" zijn twee bedrijfsonderdelen die het het afgelopen halfjaar minder deden. Meer wil hij echter niet zeggen, want "dan weten de concurrenten het".

In het jaarverslag over 1998 waarschuwt Landré & Merrem al voor afnemende investeringen door de bouw en de metaalindustrie. Het bedrijfsonderdeel machines draait in belangrijke mate op orders uit de metaalindustrie.

Naast de versteviging van de marktpositie wil Geveke met de overname meer mogelijkheden hebben om uit te breiden in Europa. Knol zegt dit jaar nog genoeg geld te hebben voor vier overnames, waarvan twee in Scandinavië.

Samen met Landré wil Geveke bovendien een draagvlak hebben voor investeringen op het gebied van e-commerce. Voor ƒ5 tot ƒ10 miljoen gaat het bedrijf hierin investeren. Vooral in het business-to-businesswereldje en niet op consumenten-gebied is handel via internet veelbelovend, is Knols overtuiging. Onlangs is het bedrijf met een proef-project gestart bij dochteronderneming Van Eyle & Ruygers. Klanten kunnen hun gereedschap via internet bestellen en betalen, waarop het afgeleverd wordt aan de deur.

Ook al lijkt Knol niet over een echte reorganisatie te willen spreken, het op een rijtje zetten van de details wijst anders uit. De verandering van de bedrijfsstructuur en de onlangs gestarte gedragstrainingen voor monteurs en managers spreken voor zich. Uit enquêtes onder medewerkers en klanten was namelijk gebleken dat de focus teveel op de technische kant van de zaak was gericht en het nodige schortte aan sociale vaardigheden.

Geveke financiert het openbare overnamebod van met een aandelenuitgifte, bankkrediet en cumulatief preferente aandelen, allen ter waarde van ƒ50 miljoen. Voor de cumprefs is Geveke in gesprek met drie institutionele beleggers. Hoewel het nagenoeg is beklonken, wil Knol nog geen namen noemen.


Winstgevend Geveke zoekt het in verhuur

Uitgegeven: 18-2-2000 13:37 door http://NU.NL

AMSTERDAM - De technische handelsonderneming Geveke gaat het meer in de verhuur van machines zoeken. "We streven naar een net van decentrale vestigingen", verklaart topman C. Knol vrijdag bij de presentatie van de sterke jaarcijfers. Geveke reageert hiermee op de groeiende vraag naar huur van graafmachines, cementmolens en dergelijke.

Hoe groot de huurpoot moet worden, wil Knol niet zeggen. "Maar we hebben het over meer dan enkele tientallen miljoenen." Ook de sterke merknaam Caterpillar (onderdeel van Geveke) draagt bij aan de financiering van een landelijk dekkend net van huurcentrales.

Wat doet hij liever, verkopen of verhuren? "Op termijn verhuur ik liever, omdat ik dan de service in eigen hand houd. Dit verrekenen wij uiteraard in het huurtarief. Anders is er geen lol aan", aldus Knol. Geveke wil groot worden in huur via overnames.

De technische handelsonderneming heeft opnieuw een goed jaar achter de rug. De nettowinst steeg met 23 procent tot bijna f 42 miljoen. De omzet nam met 26,1 procent toe tot f 1,7 miljard. Geveke heeft de in 1995 gedane belofte om de nettowinst voor 2001 te verdubbelen, al vervuld. Ook de doelstelling de winst per aandeel jaarlijks met 12 procent te laten stijgen, is meer dan behaald. In 1999 steeg de winst per aandeel zelfs dubbel zo hard (voor afschrijving goodwill).

De koop van branchegenoot Landre & Merrem heeft Geveke geen windeieren gelegd. De inlijving heeft f 150 miljoen gekost, maar de aankoop voegt een omzet van circa f 300 miljoen toe. Naast deze grote vis, kocht Geveke vorig jaar bedrijfjes op bij de vleet. Deze koopdrift voegde in 1999 een bedrag van f 558,8 miljoen toe aan de groepsomzet.

Ondanks dat de orderportefeuille propvol zit, zet het handelsbedrijf zijn doelen voor de komende twee jaar laag in. De winst per aandeel moet jaarlijks met 12 procent blijven groeien. En de nettowinst met 15 procent. Een makkie, bekent Knol. "Maar bescheidenheid zit in het beestje."

De twijfel over het in huis houden van de groothandel in gereedschap groeit. "Het heeft geen zin in deze grootte door te gaan", vindt Knol. Als de poot niet snel van een omzet van f 70 miljoen naar f 200 miljoen groeit, verkoopt Geveke de boel. "De kopers staan in de rij."


home